Renault Capturin automaattivaihteistoongelmia

Renault Captur, suosittu kompakti crossover-maastoauto, on ylistetty monipuolisuudestaan ​​ja käytännöllisyydestään. Kuitenkin, kuten kaikissa autoissa, tässäkin on omat ongelmansa. Tässä artikkelissa opit Renault Captur -automaattivaihteiston yleisistä ongelmista ja niiden korjaamisesta.

Renault Captur automaattivaihteisto

Renault Capturin automaattivaihteistoongelmia

1. Vaihteiston voiteluongelma, kytkinongelmat

Renault Capturin automaattivaihteisto kohtaa usein ongelmia, jotka liittyvät vaihteiston voiteluun ja kytkimeen. Monet autonomistajat kertovat kuulevansa räjähtävän äänen vaihdetta vaihtaessaan. Tämä on usein merkki vaihdelaatikon ongelmasta. Toinen yleinen ongelma on vaihteiden vaihtamisen vaikeus, kuten reagoimaton tai juuttunut nopeus.

Nämä ongelmat ovat melko yleisiä, ja monet Renault Capturin omistajat ovat raportoineet niistä. Jotkut auton omistajat ehdottavat, että nämä ongelmat voivat johtua ohjelmisto-ongelmista, ja suosittelevat, että vaihteiston ohjausmoduuli tarkistetaan ja ohjelmoidaan uudelleen.

Korjaus ja hinta

Korjaus suoritetaan säätämällä vaihteistoa tai vaihtamalla kytkin. Keskimääräinen vaihteiston säätö maksaa noin 250 euroa. Renault Capturin kytkimen vaihto maksaa keskimäärin 400 euroa (sisältää työkustannukset).

Renault Capturin automaattivaihteiston kytkin
Renault Capturin automaattivaihteiston kytkin

2. Nykivä ja hidas vaste

Jotkut Renault Capturin omistajat kertovat, että automaattivaihteisto on joskus nykivä ja reagoi hitaasti. Syynä on yleensä kuluneet tai vaurioituneet osat, kuten kytkin tai vaihteet.

Vaihteet Renault Captur -vaihteistossa
Vaihteet Renault Captur -vaihteistossa

Korjaus ja hinta

Jos olet huomannut jonkin näistä merkeistä, sinun tulee tarkastaa autosi ammattimaisen automekaanikon toimesta. Nykivän automaattivaihteiston korjauskustannukset ovat 300-800 euroa.

Ovatko käytetyt Renault Captur autot luotettavia?

Kyllä, käytettyjä Renault Captur -autoja pidetään yleisesti luotettavina. Sivuston thecarexpert.co.uk mukaan Renault Capturilla on hyvä luotettavuuspisteet tammikuussa 2024. Kuitenkin, kuten minkä tahansa käytetyn auton, luotettavuus riippuu useista tekijöistä, kuten auton huoltohistoriasta, ajokilometreistä ja siitä, miten autolla on ajettu. .

Käytetty Renault Captur auto (2020)
Käytetty Renault Captur auto (2020)

Ensimmäisen sukupolven Renault Captur (2013-2019) on suosittu ja käytännöllinen pieni SUV. Luotettavuus voi kuitenkin olla ongelma. Joitakin yleisiä ongelmia ovat vaihteistoon liittyvät ongelmat, sähköiset viat ja ongelmat ajovaloissa, pyörän navoissa, jarrutustehossa, katalysaattorissa ja laturin johdotuksessa.

Renault Captur sijoittui 11. sijalle 22 autosta pienten SUV-autojen luettelossa viimeisimmässä WhatCar? verkkosivustolla 95,9 prosentilla. Tämä sijainti tarkoittaa, että se sijoittuu Dacia Dusterin, Nissan Juken ja Volkswagen T-Rocin yläpuolelle, mutta Audi Q2:n, Mini Countrymanin ja Volkswagen T-Crossin alapuolelle.

Sinun on kuitenkin huomioitava, että Renault Capturin moottoriongelmat voivat maksaa sinulle paljon rahaa, kun keskimääräinen korjauslasku on 750 euroa. Siksi, jos harkitset käytetyn Renault Capturin ostamista, sinun tulee tarkastaa auto ammattimaisen automekaanikon toimesta ennen ostamista.

Muista, että nämä kyselyt ja arvostelut antavat vain yleiskuvan käytettyjen Renault Captur -autojen luotettavuudesta, ja yksilölliset kokemukset voivat vaihdella. Tarkista aina huolellisesti käytettyä autoa ostaessasi. Tarkista auton huoltohistoria, pyydä huoltokirjaa ja harkitse luotettavan automekaanikon tarkastamista. Tämä voi auttaa sinua välttämään mahdolliset ongelmat myöhemmin.

Recent Articles

spot_img

Related Stories

Stay on op - Ge the daily news in your inbox

[tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]