Suuret autonvalmistajat saattavat käyttää kiinalaista alumiinia, joka on valmistettu uiguurien pakkotyöllä

Suuret autonvalmistajat saattavat käyttää kiinalaista alumiinia, joka on valmistettu uiguurien pakkotyöllä
SAIC Volkswagenin tehdas nähdään Urumqin laitamilla Luoteis-Kiinan Xinjiangin uiguurien autonomisella alueella. Uuden raportin mukaan autonvalmistajat, kuten Tesla, General Motors, Volkswagen ja Toyota, eivät pysty varmistamaan, etteivät ne käytä pakkotyötä osana Kiinan toimitusketjujaan. (AP Photo / Mark Schiefelbein)

Autonvalmistajat, kuten Tesla, General Motors, Volkswagen ja Toyota, eivät pysty varmistamaan, etteivät ne käytä pakkotyötä osana Kiinan toimitusketjujaan, Human Rights Watchin torstaina 1. helmikuuta 2024 julkaisemassa raportissa sanotaan.

Tämä yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon järjestö yhdisti jotkin maailman suurimmista autonvalmistajista alumiiniin, jonka väitettiin tuottaneen uiguurit ja muut etniset vähemmistöt Kiinan läntisellä Xinjiangin alueella ja muissa osissa tätä maata.

Kiinaa syytetään työvoimansiirto-ohjelmista, joissa uiguurit ja muut turkkilaiset vähemmistöt pakotetaan työskentelemään tehtaissa osana pitkäaikaista assimilaatio- ja joukkovangitsemiskampanjaa.

YK:n vuonna 2022 julkaiseman raportin mukaan Kiina on saattanut syyllistyä rikoksiin ihmisyyttä vastaan ​​Xinjiangissa, jossa yli miljoonan uiguurin arvioidaan pidätetyn mielivaltaisesti osana toimenpiteitä, joiden tarkoituksena oli Kiinan hallituksen mukaan kohdistaa terrorismiin ja separatismiin.

Kiinan ulkoministeriö ei heti vastannut tätä raporttia koskeviin kysymyksiin.

https://dims.apnews.com/dims4/default/428e34e/2147483647/strip/true/crop/4054x2703+0+0/resize/1440x960!/format/webp/quality/90/?url=https%3A% 2F%2Fassets.apnews.com%2F7a%2F8c%2Fab411e24a0cf642145e4aa67cba5%2F48c4667e859742c188b29a017b97671b
SAIC Volkswagenin tehdas Urumqin laitamilla Luoteis-Kiinan Xinjiangin uiguurien autonomisella alueella. Human Rights Watchin torstaina 1. helmikuuta 2024 julkaiseman raportin mukaan suuret autonvalmistajat, kuten Tesla, General Motors, Volkswagen ja Toyota, eivät pysty varmistamaan, etteivät ne käytä uiguurien pakkotyövoimaa osana toimitusketjuaan. (AP Photo / Mark Schiefelbein)

Tämä raportti yhdistää alumiinin – materiaalin, jota käytetään kymmenissä autonosissa – työvoimansiirto-ohjelmiin, joissa työntekijöiden kerrotaan kohtaavan ideologista indoktrinaatiota ja rajoitettua liikkumisvapautta. Raportti perustuu yritysten lausuntoihin, Kiinan hallituksen asiakirjoihin sekä Human Rights Watchin ja muiden järjestöjen aikaisempiin tutkimuksiin.

Vuodesta 2022 lähtien Yhdysvallat on vaatinut kaikkien Xinjiangissa valmistettujen tuotteiden maahantuojia todistamaan, että niitä ei ole valmistettu pakkotyöllä rangaistusten välttämiseksi.

Human Rights Watchin raportti väittää, että kun on kyse Xinjiangista peräisin olevan alumiinin alkuperästä, sen alkuperää on vaikea jäljittää, varsinkin kun se kuljetetaan muualle Kiinaan ja siitä tehdään seoksia.

Alan raporttien mukaan yli 15 % Kiinan alumiinitarjonnasta ja noin 9 % maailmanlaajuisesta tarjonnasta on peräisin Xinjiangista. Maailmanlaajuinen autoteollisuus käyttää tätä alumiinia osien valmistukseen ajoneuvojen rungoista pyöriin ja akkukalvoihin.

Kiinasta tuli viime vuonna maailman suurin autojen viejä ja se on suurin akkukäyttöisten sähköautojen valmistaja. Tässä uudessa raportissa lueteltuihin yrityksiin kuuluu myös kiinalainen sähköajoneuvojätti BYD.

Kansainvälisen alumiinin kysynnän ennustetaan kaksinkertaistuvan vuosina 2024–2060, mikä johtuu osittain sähköajoneuvojen kasvavasta suosiosta, Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimivan teollisuusryhmän International Aluminium Instituten mukaan.

”Kiina on hallitseva asema maailmanlaajuisessa autoteollisuudessa, ja hallitusten on varmistettava, että Kiinassa autoja rakentavat tai osia hankkivat yritykset eivät saastu Xinjiangin hallituksen sorrosta”, sanoi Jim Wormington, Human Rights Watchin vanhempi tutkija. ”Kiinan liiketoiminnan harjoittamisen ei pitäisi tarkoittaa pakkotyön käyttöä tai siitä hyötymistä.”

Tämä raportti väittää, että ulkomaiset autonvalmistajat ovat perääntyneet Kiinan hallituksen painostuksesta ja sallineet Kiinan-toimintojensa löysemmän hallinnan kuin muissa maissa, mikä lisää riskiä käyttää pakkotyötä niiden toimitusketjuissa.

Kuva: Guang Niu/Getty Images
Uiguurien pakkotyö Xinjiangin uiguurien autonomisella alueella (XUAR) Kiinassa. Kuva: Guang Niu/Getty Images

Suurin osa ulkomaisista autonvalmistajista Kiinassa toimii yhteisyrityksinä kiinalaisten yritysten kanssa hallituksen keskeisillä aloilla asettamien rajoitusten vuoksi.

Toyota sanoi lausunnossaan, että se tarkastelee tarkasti Human Rights Watchin raporttia. Tämä yritys lisäsi, että ”ihmisoikeuksien kunnioittaminen” on osa sen perusarvoja. ”Odotamme toimittajamme noudattavan esimerkkiämme kunnioittaen eivätkä loukkaa ihmisoikeuksia”, Toyota sanoi.

Volkswagen kertoi, että sillä on käytössään riskienhallintajärjestelmä, joka varmistaa raaka-aineiden hankinnan ja teettää sen suoraan Kiinan toimittajilta. Tämä yritys ilmoitti myös tutkivansa välittömästi kaikki pakkotyöväitteet ja etsivänsä uusia ratkaisuja pakkotyön estämiseksi toimitusketjuissaan.

Volkswagenilla on Xinjiangissa tehdas osana yhteisyritystä Kiinan valtion omistaman autonvalmistajan SAIC Motorin kanssa. Saksalaisen autonvalmistajan viime vuonna teettämässä auditoinnissa ei löytynyt merkkejä pakkotyöstä Xinjiangin tehtaalla.

General Motors, Tesla ja BYD eivät heti vastanneet syytöksiä koskeviin sähköpostikysymyksiin.

Tesla omistaa Shanghaissa tehtaan, jossa tämä yritys valmistaa autoja sekä Kiinan että kansainvälisille markkinoille. Tämä yritys kertoi Human Rights Watchille, että se oli seurannut toimitusketjuaan takaisin kaivostasolle eikä ollut löytänyt todisteita pakkotyöstä. Tesla ei kuitenkaan täsmentänyt, kuinka suuri osa sen alumiinista oli peräisin tuntemattomista lähteistä ja voitiin yhdistää Xinjiangiin.

Uusimmat artikkelit

spot_img

Aiheeseen liittyviä artikkeleita